|PRZEPIS| Przepis na bigos staropolski
W tym roku mamy w końcu prawdziwą Polską złotą jesień, a ona kojarzy mi się tylko z moim domem rodzinnym oraz moją babcią, która właśnie w takim okresie robiła bigos staropolski dla całej rodziny. Od razu mówię, że nie będzie to jeden z szybszych przepisów. Cały proces zajmuje co najmniej 2 dni.
Składniki:
- młoda kapusta (1 główka)
- kapusta kiszona (750g)
- grzyby (wedle uznania)
- mięso
- kiełbasa
- czosnek
- cebula
- koperek
- cytryna (1 szt.)
- przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe)
- przecier pomidorowy (1szt.)
1. Na pierwszy dzień najlepiej przygotować młodą kapustę, umyć ją i poszatkować. Do dużego garnka wlewamy wodę dodajemy sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Kapustę dusimy na małym ogniu. Następnie do miękkiej już kapusty dodajemy kiszoną i również dusimy. Dla przyspieszenia procesu można zrobić to w oddzielnych garnkach. Można również namoczyć lub ugotować grzyby przed następnym dniem.
2. Następnego dnia moja babcia zawsze brała się za przygotowania ścinek, czyli przysłowiowego mięsa. Kroimy je w drobną kostkę i lekko przysmażamy na patelni. Jeśli macie boczek to będzie to idealny moment na dodanie go. Kiedy mięso się zarumieni możemy je lekko zalać wodą i poddusić na małym ogniu przez kilka minut. W tym samym czasie do kapusty dodajemy przygotowane grzyby, a następnie mięso.
3. Kiedy mamy wolną patelnię, zabieramy się za krojenie kiełbasy oraz czosnku z cebulą. Wszystko delikatnie przysmażamy, po czym wrzucamy do kapusty.
4. Kiedy wszystkie składniki mamy już w jednym garnku, dodajemy pokrojony koperek oraz sok z cytry. Dodajemy sól, pieprz oraz przecier pomidorowy, dokładnie wszystko mieszając gotujemy jeszcze przez około 20 min.
Komentarze
Prześlij komentarz