|PRZEPIS| PRZEPIS NA ŚMIETANOWE SPAGHETTI Z POLĘDWICĄ
Ostatnio wpadłam na pomysł zrobienia sosu, który miał naśladować smakiem sos carbonara z Knorra. W wyniku eksperymentu wyszedł mi dość ciekawy sos, który bardzo mi zasmakował, dlatego zamierzam się dziś nim z wami podzielić! Nie jest on wybitnym przepisem, jednak przez dodanie polędwicy powstał naprawdę ciekawy smak, dlatego polecam skorzystać właśnie z niej, jednakże uważam, że boczek wędzony również będzie smacznym dodatkiem :) .
Składniki:
- Makaron spaghetti - wg uznania
- Olej - 1 łyżka (do smażenia)
- Śmietana 18% - 5 łyżek
- Polędwica sopocka (ew. boczek wędzony lub zamiennik roślinny z wędzonym posmakiem) - 100 g
- Czosnek - 1-2 ząbki
- Woda - 25 ml
- Woda z makaronu - 2 łyżki
- Tarty ser żółty - 50 g
- Sól, pieprz do smaku
- Zioła np. prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Makaron spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy około 2 łyżek wody po makaronie, która przyda się w późniejszej części przepisu.
- Rozgrzewamy patelnię i dajemy na nią olej. Gdy będzie wystarczająco ciepły, dodajemy polędwicę i smażymy aż się zarumieni. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do zeszklenia.
- Dodajemy wodę z makaronu i chwilkę mieszamy, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę oraz ser. Mieszamy całość około 30 sekund i dodajemy 25 ml wody.
- Kontynuujemy mieszanie do momentu aż ser się nie roztopi. Gdy sos będzie mieć gładką konsystencję wyłączamy palnik i dodajemy sól, pieprz i zioła. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz