|PRZEPIS| Przepis na sos alfredo

Hej kochani!

Dziś przygotowałam dla was przepis na sos, który idealnie sprawdzi się do różnych dań. Ja osobiście uwielbiam sos alfredo razem z makaronem spaghetti, moja mama za to dodaje go do usmażonego kurczaka oraz ryżu. Sos jest bardzo dobry, ale do tego mega prosty, dlatego jeśli chcę zjeść coś na szybko to stawiam właśnie na niego. Pamiętajcie tylko, że trzeba go zjeść póki jest ciepły, gdyż później jego konsystencja zmienia się.

Składniki:

- masło - 2 łyżki 
- łyżeczka czosnku i cebuli granulowanej
- śmietanka, najlepiej 30% - 125 ml
- ser - 4 plasterki lub 1/3 szklanki startego sera
- sól, pieprz - szczypta


Sposób przygotowania:

1. Na patelnię dajemy dwie łyżki masła. Po roztopieniu wsypujemy łyżeczkę czosnku granulowanego oraz cebuli granulowanej i smażymy aż oba składniki się zarumienią.

2. Dodajemy śmietankę oraz ser. Mieszamy aż ser dokładnie się rozpuści. Na tym etapie można dodać również usmażonego wcześniej kurczaka bądź łyżkę lub dwie wody z makaronu, aby sos nabrał głębi i lepiej połączył się z makaronem.

3. Sos doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzem. Jeżeli sos przygotowujemy do makaronu, należy go dodać i odczekać około dwóch minut, aby sos nieco przesiąkł do makaronu. Podawać na ciepło.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty