|PRZEPIS| Przepis na spaghetti alá carbonara
Składniki:
- Makaron spaghetti
- Boczek lub guanciale - 150 g
- Ser żółty lub pecorino - 100 g
- Żółtka - na każdą osobę 1 żółtko
- Pieprz i sól
1. Gotujemy makaron, oraz pomału wytapiamy boczek lub guanciale na małym ogniu. W tym przepisie nie będziemy używać żadnej oliwy, dlatego ważne jest, aby wytopić jak najwięcej tłuszczu. Gotowe mięso odstawiamy na bok, a wytopiony tłuszcz zostawiamy na patelni.
2. Ścieramy na małych oczkach ser, po czym dodajemy do niego żółtka. Żółtek powinno być jedno na każdą osobę. Na koniec dodajemy jeszcze jedno. Dokładnie mieszamy ser z żółtkami. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól. Podlewamy ciepłą wodą z ugotowanego makaronu szybko mieszając, aby powstała jednolita konsystencja. Pamiętajcie - woda ma być ciepła, nie wrząca!
3. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z wytopionym tłuszczem i podgrzewamy wszystko mieszając przez kilka minut. Ściągamy z ognia, czekamy 20 sekund, po czym dodajemy sos energicznie mieszając, aby nie powstała jajecznica. Naszym celem jest uzyskanie sosu o gładkiej konsystencji.
4. Gotowy makaron z sosem nakładamy na talerz, dodajemy skwarki i posypujemy serem oraz doprawiamy pieprzem
Komentarze
Prześlij komentarz