|PRZEPIS| Przepis na zupę ogórkową
Przez konieczny remont mojej kuchni aktualnie gotuję prawie same zupy, ale nie martwcie się! Od kwietnia wlecą tutaj też inne przepisy. Jak na razie to zapraszam was na serię z domowymi zupami jak u naszych babć. Trzeba to podkreślić - babcie zazwyczaj gotują najlepsze zupy jakie istnieją.
Składniki:
- Ogórki kiszone (najlepiej własne, nie ze sklepu) - 250g.
- Cebula - 1 szt.
- Masło - 20g
- Marchew - 1 szt
- Pietruszka - 1 szt
- Czosnek
- Śmietana
- Natka pietruszki i koperek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na samym początku kroimy drobno pietruszkę i marchew do garnka, następnie na dużych oczkach ścieramy ogórki. Wszystko zalewamy wodą i pomału gotujemy.
2. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek (wedle uznania), lekko przysmażamy na złoty kolor.
3. Przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem, po czym dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem, lekko mieszamy, po czym dodajemy kwaśnej śmietany i opcjonalnie można dodać trochę wody z ogórków.
4. Na sam koniec wrzucamy pokrojoną pietruszkę i koperek. Gotujemy jeszcze z 1 minutkę.
5. Najlepiej podawać z ryżem lub makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz