|PRZEPIS| PRZEPIS NA BROKUŁY Z TOFU W GLAZURZE Z SOSU SOJOWEGO
Mój dzisiejszy przepis może wydawać się z pozoru wymagający, ale nic bardziej mylnego! Te przepis jest nietuzinkowym podaniem brokułów w azjatyckim stylu, który zachwyci wasze podniebienia. Jak doszło do jego powstania? Cóż... wzięłam po prostu wszystko co miałam pod ręką i liczyłam na kuchenny cud, no i jak widać - udało się. Pragnę zaznaczyć, że użyłam określenia "glazura", ale nie jest to tradycyjna glazura, którą znajdziecie w przypadku ciast i innych słodkości. Było to moje skojarzenie z tego typu polewą 😋. Nie przedłużając, zapraszam na przepis!
Składniki:
- 1 duży brokuł lub 2 małe
- Tofu (wędzone lub naturalne) - 1 opakowanie
- Ryż
- Sos sojowy - 4 łyżki
- Miód - 2 łyżki
- Olej sezamowy - 2 łyżeczki + do smażenia
- Skrobia ziemniaczana - 2 łyżeczki
- Woda - 4 łyżki
- Ocet ryżowy lub jabłkowy - 2 łyżki
- Czosnek - 2 ząbki
- Imbir mielony - 1 łyżeczka
- Sezam
- Opcjonalnie: płatki chili
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Zagotowujemy wodę w garnku, płuczemy i gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Ponownie gotujemy osoloną wodę, tym razem na brokuła.
2. Zabieramy się za przygotowanie tofu oraz brokuła. Tofu kroimy w kostkę, a brokuła na różyczki, które następnie przekrawamy jeszcze na pół, aby lepiej pokryły się sosem w późniejszym etapie.
3. Na większej patelni, bądź woku, rozgrzewamy olej sezamowy. Gdy będzie on już rozgrzany wrzucamy pokrojone w kostkę tofu i smażymy do osiągnięcia złotego koloru, a następnie ściągamy z patelni i odkładamy na bok.
4. Do gotującej się wody wrzucamy połówki różyczek brokuła i gotujemy około 2 minut - chcemy, aby warzywo zachowało swoją chrupkość, szczególnie, że później wróci on na palnik.
5. Wyciągamy brokuły z wrzątku i wrzucamy do zimnej wody (najlepiej z lodem, ale może być po prostu zimna z kranu).
6. Smażymy czosnek oraz imbir mielony na patelni na której smażone było tofu, około 30 sekund. Następnie dodajemy brokuła i smażymy przez 3-4 minuty. Warto dodać w tym momencie kilka łyżek wody, ja dodałam dwie, ponieważ brokuł szybciej wtedy zmięknie.
7. W małej miseczce łączymy ze sobą sos sojowy, olej sezamowy i miód (opcjonalnie: ocet ryżowy i płatki chili). Osobno tworzymy mieszankę wody i skrobi ziemniaczanej, która po dokładnym wymieszaniu wlewamy do sosu.
8. Na patelnię dodajemy tofu. Wlewamy gotowy sos i wszystko ze sobą mieszamy, aby pokrył on każdą różyczkę i kostkę tofu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy sos zgęstnieje, wyłączamy palnik.
9. Podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem oraz całość posypujemy sezamem (możemy go również uprażyć). Możemy również dodać jajko sadzone.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz