|PRZEPIS| Gofry na słono
Dzisiaj przedstawię wam przepis na danie, które wręcz kocham - gofry. Na słono, czy na słodko... To praktycznie bez różnicy! Gofry są przepyszne w każdej postaci. W tym poście przedstawię wam najlepszy przepis na słoną wersję gofrów, który sprawdza się za każdym razem :]
Składniki
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 230 g przesianej mąki pszennej, bądź orkiszowej
- 250 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Oddzielić białko od żółtka, białko ubić i odstawić na czas przygotowywania ciasta.
- W drugiej misce wymieszać mleko, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę, żółtka i olej za pomocą miksera.
- Białka przełożyć do miski z ciastem i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Posmarować gofrownicę olejem i nałożyć ciasto za pomocą chochelki lub łyżki. Smażyć do momentu aż gofry się zarumienią (ok. 5 minut).
- Gofry podawać z jajkiem sadzonym, serem, szynką (polecam wcześniej ją usmażyć) i rukolą.
Smacznego!
Gofry i naleśniki to życie <3
OdpowiedzUsuńZ naciskiem na gofry!!!!!!!<3
Usuń