|PRZEPIS| PRZEPIS NA MAKARON Z SOSEM CYTRYNOWYM
Wiem, że ten tytuł może was nieco zaskoczyć, bo w końcu makaron i cytryny to dość dziwne połączenie, jednak tak - pokażę wam dziś jak zrobić przepis na lekko kwaśny makaron z sosem cytrynowym, zwany też lemon pasta. Zapraszam!
Składniki :
- Długi makaron (np. spaghetti, tagliatelle)
- Długi makaron (np. spaghetti, tagliatelle)
- Masło - do smażenia
- Czosnek - 2 ząbki
- Śmietana 18% - 5 łyżek
- Pół cytryny - skórka i sok
- Ser żółty
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania :
1. Ścieramy skórkę z połówki cytryny (uwaga - biała część skórki jest gorzka, dlatego uważajcie, aby do niej nie dotrzeć!)
2. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią masło. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Smażymy do momentu, aż się zeszkli.
3. Dodajemy śmietankę oraz skórkę z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników na małym ogniu.
4. Wyciskamy sok z połówki cytryny i dodajemy do sosu. Mieszamy co jakiś czas przez 2-3 minut do zgęstnienia sosu. W przypadku, gdy sos będzie zbyt gęsty to polecam dodać ok. 4 łyżki wody z makaronu.
5. Dodajemy ser według uznania, ja użyłam radamera, jedynie dla bardziej jednolitej konsystencji, wy możecie użyć więcej, ale pamiętajcie, aby dodawać ser w momencie, gdy sos nie będzie aż tak gorący (dlatego najlepiej jest mieszać wszystkie składniki na małym ogniu), ponieważ w innym przypadku ser oddzieli się od reszty sosu i powstaną serowe kluchy. A tego nie chcemy.
6. Do sosu dodajemy sól oraz pieprz. Wykładamy makaron na talerz i dodajemy sos.
Smacznego !
˚ʚ♡ɞ˚
Komentarze
Prześlij komentarz