|PRZEPIS| PUSZYSTE OMLETY NA SŁODKO
Ostatnio totalnie przypadkowo wpadłam na świetny przepis - na puchate omlety, które dodatkowo je się na słodko. Nigdy nie słyszałam o czymś takim, ale spróbowałam i uznałam, że muszę się z wami nim podzielić, bo jest rewelacyjny, a do tego bardzo prosty. Pamiętajcie, że to przepis na 1 porcję!
Składniki:
- 2 jajka
- 120 g mąki
- 120 ml mleka
- 12 g masła
- 2 łyżki miodu (lub innego zamiennika)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Do miski z żółtkami wlewamy mleko oraz dodajemy miód. Płynne składniki dokładnie ze sobą mieszamy (polecam do tego użyć trzepaczki), a następnie wsypujemy mąkę. Miksujemy wszystko za pomocą miksera aż ciasto będzie gładkie.
3. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno za pomocą miksera. Pamiętajmy, że dobrze ubite białka nie powinny się zesuwać z miski po odwróceniu jej. Dodajemy je do reszty masy i mieszamy za pomocą szpatułki w bardzo delikatny sposób, ponieważ inaczej omlety nie będą puszyste.
4. Na rozgrzaną małą patelnię dodajemy masło. Po jego rozpuszczeniu wlewamy całą masę i staramy się, aby była równo rozłożona. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok. 5 minut na małym ogniu, a następnie przewracamy na drugą stronę.
5. Kroimy omlet na małe kwadraciki po to, aby lepiej usmażyły się w środku i nie były surowe. Smażymy je około 2 minuty, co jakiś czas przewracając na drugą stronę i od razu przekładamy na talerz. Podajemy z owocami i/lub nutellą. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz