|PRZEPIS| PUSZYSTE OMLETY NA SŁODKO


Hejka!

Ostatnio totalnie przypadkowo wpadłam na świetny przepis - na puchate omlety, które dodatkowo je się na słodko. Nigdy nie słyszałam o czymś takim, ale spróbowałam i uznałam, że muszę się z wami nim podzielić, bo jest rewelacyjny, a do tego bardzo prosty. Pamiętajcie, że to przepis na 1 porcję!

Składniki:
  • 2 jajka
  • 120 g mąki
  • 120 ml mleka
  • 12 g masła
  • 2 łyżki miodu (lub innego zamiennika)
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:

1. Oddzielamy żółtka od białek.

2. Do miski z żółtkami wlewamy mleko oraz dodajemy miód. Płynne składniki dokładnie ze sobą mieszamy (polecam do tego użyć trzepaczki), a następnie wsypujemy mąkę. Miksujemy wszystko za pomocą miksera aż ciasto będzie gładkie.

3. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno za pomocą miksera. Pamiętajmy, że dobrze ubite białka nie powinny się zesuwać z miski po odwróceniu jej. Dodajemy je do reszty masy i mieszamy za pomocą szpatułki w bardzo delikatny sposób, ponieważ inaczej omlety nie będą puszyste.

4. Na rozgrzaną małą patelnię dodajemy masło. Po jego rozpuszczeniu wlewamy całą masę i staramy się, aby była równo rozłożona. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok. 5 minut na małym ogniu, a następnie przewracamy na drugą stronę.

5. Kroimy omlet na małe kwadraciki po to, aby lepiej usmażyły się w środku i nie były surowe. Smażymy je około 2 minuty, co jakiś czas przewracając na drugą stronę i od razu przekładamy na talerz. Podajemy z owocami i/lub nutellą. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty