|PRZEPIS| PRZEPIS NA GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA W SOSIE SWEET CHILI

Hej kochani 

Dzisiaj przepis na mega szybki i prosty obiad, czyli gołąbki dla leniwych. Nie znajdziecie szybszego sposobu na gołąbki z kapustą w przepysznym sosie sweet chili.

Składniki: 

  • kapusta - 300g
  • olej 
  • mięso mielone - 500g
  • ryż - 100g
  • cebula, czosnek - 2szt.
  • passata pomidorowa lub przecier pomidorowy
  • sól, pieprz 
  • papryka - 1/2 szt. 
  • sos sweet chili 
Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od pokrojenia drobno kapusty, posolenia jej i odstawienia na 10-15 min. W tym czasie kroimy cebulkę z czosnkiem i smażymy je na oleju. Następnie wracamy do naszej kapusty odciskamy ją, po czym dodajemy do cebulki. Smażymy około 10 min do miękkości kapusty. 

2. Gotową kapustę przekładamy do miski, dodajemy ugotowany ryż oraz mięso mielone, dokładnie wszystko mieszamy oraz przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy, formujemy gołąbki, a następnie podsmażamy je na patelni.

3. Ostatnim krokiem jest zrobienie sosu. Na patelnie dajemy masło, do tego kroimy drobno cebulkę, czosnek oraz paprykę. Lekko podsmażamy, po czym dolewamy odrobinę wody. Do wody  dodajemy passatę pomidorową lub przecier oraz sos sweet chili (ja osobiście polecam ten z Biedronki z firmy TaoTao, jest na prawdę pyszny).


4. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym możemy podawać obiad.

Komentarze

Popularne posty