|PRZEPIS| Przepis na ryż z tuńczykiem
Dziś przychodzę do was z mega łatwym przepisem na ryż z tuńczykiem. Kocham robić ten przepis szczególnie wtedy, gdy nie wiem co zjeść i nie chce mi się nic robić lub po prostu nie mam czasu. Zapraszam! <3
Składniki:
- Tuńczyk w sosie własnym - pół puszki
- Ryż biały - jedna saszetka
- Majonez - 3 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
- Kukurydza z puszki (opcjonalnie) - ilość według uznania
- Sezam (opcjonalnie) - pół garstki
1. Gotujemy ryż w osolonej wodzie według zaleceń producenta.
2. Do miseczki wrzucamy pół opakowania tuńczyka i za pomocą widelca rozdrabniamy go na mniejsze części. Do tuńczyka wrzucamy 3 łyżki majonezu (moim zdaniem najlepiej sprawdza się majonez kielecki, ponieważ nie ma tak mocnego octowego smaku).
3. Ugotowany ryż wrzucamy od razu do tuńczyka z majonezem i wszystko dokładnie mieszamy. W tym momencie można również dodać kukurydzę z puszki.
4. Doprawiamy danie solą i pieprzem, możemy także dodać sezam, który idealnie wpasuje się w danie, i wszystko jeszcze raz mieszamy. Można dodać również inne dodatki takie jak np. jajko sadzone, czy podsmażone parówki. Danie jest gotowe do podania.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz