|PRZEPIS| PRZEPIS NA RYŻ Z TOFU W SOSIE AZJATYCKIM
Dzisiejszy przepis jest bardzo prosty i sycący oraz idealny dla wegan, ponieważ nie zawiera żadnych produktów odzwierzęcych. Jest to przepis na szybki obiad kiedy pod ręką mamy tofu i nie wiemy co z nim zrobić. Zapraszam!
Składniki:
- Ryż - 1 torebka
- Tofu naturalne - 1 opakowanie
- Ketchup - 5 łyżek
- Woda - 7 łyżek
- Cukier - 2 łyżeczki
- Olej do smażenia
- Sezam do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Do gotującej się osolonej wody wkładamy torebkę ryżu, który został kilkukrotnie wcześniej przepłukany w wodzie. Pamiętajmy o umyciu ryżu, gdyż nadmiar skrobi oraz nieczystości nadal znajdują się w torebce z ryżem.
2. Kroimy tofu w kostkę. Nie powinno ono być ono zbyt cienko pokrojone - najlepiej podzielić całość tofu na pół (wzdłuż) i później pokroić resztę w kostkę.
3. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Po jego rozgrzaniu wrzucamy tofu i smażymy na złocisty kolor.
4. Do osobnej miseczki dodajemy ketchup, wodę oraz cukier. Wszystko mieszamy, aby składniki się połączyły. Wlewamy całość na patelnię z tofu i mieszamy do zredukowania się sosu.
5. Ugotowany ryż wrzucamy do sosu z tofu i wszystko mieszamy. Przekładamy do miseczki i gotowe! Można również usmażyć jajko i umieścić na ryżu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz