|PRZEPIS| Przepis na chrupiący chleb

Hej kochani,

Łapcie ode mnie przepis na mega prosty i chrupiący chleb za jednie 1-2 zł! Wychodzi rewelacyjny, a przede wszystkim jest prosty do zrobienia. 

Składniki: 

  • Mąka pszenna - 500g
  • Drożdże - 20-25g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 2 łyżeczki
  • Woda - 360ml

Sposób przygotowania:

1. Na samym początku robimy roztwór z drożdży i ciepłej wody. Pamiętajcie - woda nie może być wrząca! Mieszamy ze sobą oba składniki i dodajemy łyżeczkę cukru, aby pomóc drożdżom w pracy. 

2. Szykujemy mąkę, którą zalewamy gotowym roztworem. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem (ja używam do tego zwykłej ścierki kuchennej) na minimum 1 godzinę. Musimy dać drożdżom czas na wyrośniecie. 

3. Szykujemy piekarnik oraz naczynie żaroodporne, które wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni i wkładamy puste naczynie do piekarnika, aby się nagrzało. 

4. Kiedy ciasto wyrośnie dodajemy sól, a następnie wyciągamy je z garnka i lekko obsypujemy mąką oraz formujemy w dowolny kształt. Przekładamy gotowe ciasto do  nagrzanego naczynia  żaroodpornego.

4. To jest właśnie ten moment kiedy możemy zająć się dekoracją naszego chleba - możemy dodać sezam, pestki, słonecznik czy mak. Pamiętajcie żeby naciąć chleb w kilku miejscach. 

5. Gotowy chleb dajemy do piekarnika na 30 minut pod przykryciem. Po 30 min zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze przez 10-20 minut, aby się efektownie zarumienił. Gotowe!



Komentarze

Popularne posty