|PRZEPIS| Przepis na chrupiący chleb
- Mąka pszenna - 500g
- Drożdże - 20-25g
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sól - 2 łyżeczki
- Woda - 360ml
1. Na samym początku robimy roztwór z drożdży i ciepłej wody. Pamiętajcie - woda nie może być wrząca! Mieszamy ze sobą oba składniki i dodajemy łyżeczkę cukru, aby pomóc drożdżom w pracy.
2. Szykujemy mąkę, którą zalewamy gotowym roztworem. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem (ja używam do tego zwykłej ścierki kuchennej) na minimum 1 godzinę. Musimy dać drożdżom czas na wyrośniecie.
3. Szykujemy piekarnik oraz naczynie żaroodporne, które wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni i wkładamy puste naczynie do piekarnika, aby się nagrzało.
4. Kiedy ciasto wyrośnie dodajemy sól, a następnie wyciągamy je z garnka i lekko obsypujemy mąką oraz formujemy w dowolny kształt. Przekładamy gotowe ciasto do nagrzanego naczynia żaroodpornego.
4. To jest właśnie ten moment kiedy możemy zająć się dekoracją naszego chleba - możemy dodać sezam, pestki, słonecznik czy mak. Pamiętajcie żeby naciąć chleb w kilku miejscach.
5. Gotowy chleb dajemy do piekarnika na 30 minut pod przykryciem. Po 30 min zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze przez 10-20 minut, aby się efektownie zarumienił. Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz