|PRZEPIS| SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO
Macie ochotę na coś słodkiego? Mam dla was przepis który zachwyci waszą rodzinę i zabierze was do wspomnień z dzieciństwa. Co może być lepsze niż domowej roboty szyszki? Słodycze które można zrobić w 5 minut. Niezapomniany smak dzieciństwa powróci!
Składniki:
- ryż preparowany (1 opakowanie)
- krówki lub kajmak (300g krówek lub 1 puszka kajmaku, około 400g)
- mało lub margaryna (50-80g)
1. W małym garnku roztapiamy mało lub margarynę ciągle mieszając, następnie dodajemy na niej krówki lub całą puszkę kajmaku. Mieszamy całą masę mniej więcej przez 5 minut.
2. Stopniowo dodajemy ryż starając się, aby dokładnie wymieszać całą zawartość (każde ziarenko musi być pokryte masą). Ilość ryżu jest uzależniona od ilości masy, musimy uzyskać odpowiednią konsystencje do lepienia szyszek.
3. Przygotowaną masę z ryżem odstawiamy do zimnego miejsca na około 10-15 minut. Po upływie czasu możemy zacząć lepić szyszki, najlepiej użyć do tego foremek na babeczki lub wykorzystać opakowanie po jajkach.
4. Gotowe słodkości dajemy do lodówki, żeby stwardniały. I gotowe!
Właśnie nie tak dawno temu robiłam szyszki :D -A
OdpowiedzUsuńo widzisz! zbieg okoliczności!!!
Usuń