|PRZEPIS| Gofry na słono

 

Hej, kochani!!

Dzisiaj przedstawię wam przepis na danie, które wręcz kocham - gofry. Na słono, czy na słodko... To praktycznie bez różnicy! Gofry są przepyszne w każdej postaci. W tym poście przedstawię wam najlepszy przepis na słoną wersję gofrów, który sprawdza się za każdym razem :]


Składniki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 230 g przesianej mąki pszennej, bądź orkiszowej
  • 250 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Sposób przygotowania
  1. Oddzielić białko od żółtka, białko ubić i odstawić na czas przygotowywania ciasta.
  2. W drugiej misce wymieszać mleko, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę, żółtka i olej za pomocą miksera.
  3. Białka przełożyć do miski z ciastem i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
  4. Posmarować gofrownicę olejem i nałożyć ciasto za pomocą chochelki lub łyżki. Smażyć do momentu aż gofry się zarumienią (ok. 5 minut).
  5. Gofry podawać z jajkiem sadzonym, serem, szynką (polecam wcześniej ją usmażyć) i rukolą.
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty