|PRZEPIS| Przepis na makaron z sosem Buldak


Hej kochani!

Dziś przychodzę do was z kolejnym przepisem na makaron, tym razem dość ostrym (ale bez obaw - do wytrzymania) i różniącym się od pozostałych przepisów. Jak wiecie, jestem ogromną fanką wszelkiego rodzaju dań z makaronem spaghetti, co możecie zobaczyć po moich wcześniejszych przepisach, tj. makaron Gigi Hadid, makaron z sosem gochujang, czy też przepis na sos alfredo, który z makaronem komponuje się idealnie. 

Dzisiejszy przepis będzie idealny dla osób, które nie radzą sobie z ostrością dania instant od firmy Samyang, które niedawno weszło do polskich sklepów takich jak Lidl, Biedronka, Aldi czy Dealz. Mowa tu o Buldaku, makaronie z bardzo ostrym sosem. Poniżej zostawiam wam zdjęcie różnych rodzajów Buldaka:
Macie może swojego ulubieńca? Ja osobiście uwielbiam smak carbonara, czyli ten jasnoróżowy, ale to dlatego, że jestem ogroooomną fanką carbonary. Niestety też mimo mojej miłości do ostrego jedzenia, mój żołądek nie radzi sobie z tą ostrością, dlatego też wpadłam na genialny pomysł, aby wymyślić sos, który będzie smakował jak czerwony sos z Buldaka, ale nie będzie aż tak ostry.


Składniki:
  • Pół małej cebuli
  • Garść makaronu spaghetti lub makaron typu ramen
  • Saszetka ostrego sosu Buldak
  • Śmietana 30% - 200 ml
  • Ser żółty (najlepiej Hochland) - 3-4 plasterki
  • Olej do smażenia
Sposób przygotowania:

1. Gotujemy makaron według zaleceń producenta w osolonej wodze. Do dania możemy użyć również makaronu z Buldaka. 

2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojoną w małą kostkę połówkę małej cebuli. Smażymy do zeszklenia.

3. Do cebuli wlewamy sos Buldak, ciagle mieszając. Gdy sos się zredukuje i połączy z cebulą, wlewamy śmietankę 30% i mieszamy do połączenia się składników.

4. Gdy sos zrobi się czerwony, wrzucamy plasterki sera i mieszamy do momentu aż się roztopi i połączy z sosem.

5. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu i mieszamy makaron z sosem, zostawiając gotowe danie na chwilę, aby sos wsiąknął w makaron. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty