|PRZEPIS| PRZEPIS NA DOMOWE CIASTO NA PIEROGI
Przychodzę do was z szybkim i mega prostym przepisem na pierogi. To ciasto zawiera tylko 2 składniki! Gwarantuję wam, że nie znajdziecie lepszego i szybszego ciasta.
Składniki :
- mąka pszenna 400g
- gorąca woda 200g
- opcjonalnie sól lub cukier wanilinowy - zależy jakie pierogi robicie
1. Do miski wsypujemy mąkę oraz dodajemy sól lub cukier wanilinowy. Następnie powoli dolewamy gorącej wody. Zależy nam na tym, aby mąka się zaparzyła, dzięki czemu łatwiej nam będzie wyrobić ciasto.
2. Kiedy połączymy wszystkie składniki, możemy wyrabiać ciasto i je rozwałkować. Dzięki sparzeniu mąki będzie nam się świetnie pracować z ciastem. Jeśli nie wykorzystamy całego ciasta na raz do rozwałkowania to polecam pozostawić resztę w jakiejś misce i szczelnie przykryć talerzem - dzięki temu ciasto nie stwardnieje i będzie łatwiej je później wykorzystać.
3. Farsz zależy od naszych upodobań. Ja ostatnio robiłam pierogi z białym serem, ale mogą też być z owocami, mięsem lub kapustą i grzybami. Tutaj zatrzymuje was już tylko wyobraźnia.
Komentarze
Prześlij komentarz