|PRZEPIS| Gofry na słodko

Hej!!

Dzisiaj przygotowałam dla was kolejny przepis na gofry - tym razem jednak na słodko. Jest to przepis, który obiecuję, że wyjdzie wam za każdym razem. Jeden składnik może was zdziwić, jednak uwierzcie mi, sprawi, że będą bardziej puszyste.
Składniki:
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli


Sposób przygotowania:

1. Oddzielamy białka od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy mleko, olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko ubijamy na gładką masę.

2. Do białek znajdujących się w drugiej misce dodajemy cukier i cukier wanilinowy (drugi składnik można pominąć i zamiast niego dodać jeszcze jedną łyżeczkę cukru), a następnie sól. Ubijamy białka w odpowiedni sposób - tak aby były jak bita śmietana, tj. gdy odwrócimy miskę, zawartość nie wypadnie.

3. Ubite białka delikatnie dodajemy do masy za pomocą szpatułki. Mieszamy równie delikatnie tak, aby białko całkowicie było wymieszane. Nagrzewamy gofrownicę do najwyższej temperatury. Za pomocą pędzelka nakładamy olej na gofrownicę, a następnie wlewamy ciasto (za pomocą małej chochelki lub łyżki). Smażymy ok. 3-5 min, w zależności od mocy urządzenia. Gofry są gotowe, gdy będą miały złoty kolor. Podajemy z różnymi dodatkami.


Komentarze

Popularne posty