|PRZEPISY| PRZEPIS NA PLACKI Z CUKINII
- cukinia (1-2 szt.)
- czosnek (2-3 ząbki)
- jajka (2 szt.)
- mąka (4 łyżki)
- jogurt (2 łyżki)
- olej
- kopertek, szczypiorek (po 1 pęczku)
- przyprawy (pieprz, sól, curry)
Przepis:
1. Myjemy dokładnie wszystkie cukinie, po czym odcinamy jej końcówki a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dokładnie mieszamy w naczyniu. Najlepiej pozostawić ją w cedzaku kuchennym na około 10-15 minut, aby ociekła z wody.
2. W tym czasie zabierzemy się do robienia ciasta na placki. Do miski dodajemy 2 jajka oraz zmielony czosnek. Następnie dodajemy jogurt (może być zwykły jogurt naturalny lub grecki) i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. W międzyczasie doprawiamy ciasto solą i pieprzem wedle uznania (osobiście polecam dodać 1 łyżeczkę curry - dodaje to niepowtarzalnego smaku w połączeniu z cukinią). Drobno kroimy koperek oraz szczypiorkiem i wsypujemy do miski. Dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, aby powstała jednolita masa. Na koniec dodajemy mąkę (radzę dodawać ją np. po jednej łyżce i kontrolować konsystencje naszego ciasta. Ważne, aby nie było zbyt rzadkie, ponieważ później nie uda nam się obrócić placka na patelni).
3. Kiedy mamy gotowe ciasto powracamy do cukinii. Wrzucamy ją do miski z ciastem (pamiętajcie, im więcej cukinii dodajecie, tym więcej składników musicie dodać). Dokładnie mieszamy, po czym na rozgrzany olej wylewamy ciasto za pomocą łyżki i formujemy małe placuszki.
4. Smażymy je przez około 3-4 minuty z każdej strony aż staną się złociste. Tak przygotowanie placki możemy podać na obiad dodając do nich np. resztkę jogurtu którego wcześniej używaliśmy lub śmietanę odrobiną koperku. Jestem pewna, że taka wersja placków zachwyci nie jedną osobę w waszej rodzinie.
Wyglądają smakowicie :D Ja do placków z cukinii lubię dodać nieco marchewki, czasami mieszam cukinię z ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńNo i dużo pieprzu, bardzo dużo to podstawa dla mnie ;)
UsuńTeż niekiedy dodaje marchewkę, fajnie komponuje się z cukinią
UsuńWygląda apetycznie - chętnie spróbuje, bo nigdy nie jadłam
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz spróbować
Usuń